Programmamanagement door    

 

 

< naar homepage

 

Nieuws

VIPP GGZ feestelijk afgesloten!

Ggz zet flinke stap in digitale transformatie

Tijdens VIPP GGZ maakte de sector flinke stappen in de digitale zorgverlening en informatievoorziening aan de patiënt. Minimaal 600.000 ggz-patiënten hebben nu op een veilige manier toegang tot hun medische gegevens via het patiëntenportaal van de instelling en/of via hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dit is mogelijk gemaakt door de instellingen en dertig softwareleveranciers. Gegevens worden nu op een eenduidige manier vastgelegd, waardoor ze kunnen worden gedeeld met elk PGO. PGO’s zijn apps op desktop en telefoon en moeten voorzien zijn van het MedMij-label. De ggz loopt samen met huisartsen voorop in het digitaal delen van gegevens met de patiënt via een PGO. Ziekenhuizen en andere zorgverleners volgen. 
 
65 van de deelnemende ggz-instellingen versturen hun recepten nu bovendien veilig elektronisch naar de apotheek. En ze kunnen bij de apotheken opvragen welke medicijnen de patiënt al gebruikt. Voorheen moest daarover gebeld of gefaxt worden. Deelname aan de regeling heeft er tot slot voor gezorgd dat ggz-instellingen e-health nog meer en beter inzetten voor, tijdens en na de behandeling. Zo zijn er meerdere initiatieven om de wachttijd zinvol in te vullen.

Digitalisering, automatisering en moderne hulpmiddelen
21 april 2022 werd de regeling feestelijk afgesloten. Projectleiders en andere betrokken blikten samen terug, deelden ervaringen en keken vooral vooruit. Marcelis Boereboom, secretaris-generaal van het ministerie van VWS kon helaas niet live aanwezig zijn, maar helemaal in stijl stuurde hij een digitale videoboodschap: “Ik had heel graag bij jullie willen zijn om jullie te complimenteren. We staan in de zorg met elkaar voor heel belangrijke vraagstukken. Een van de dingen die we moeten doen is met digitalisering, automatisering en moderne hulpmiddelen met minder mensen meer bereiken. Jullie als ggz hebben rond die digitalisering heel goede stappen gezet!”

Voorzitter van de VIPP GGZ stuurgroep Arthur Notermans (GGZ Drenthe): “Met de afronding van VIPP GGZ is een belangrijke deel van @PATIENTconnect gerealiseerd. Dit is het visiedocument van de Nederlandse ggz op informatiebeleid. Trots op wat we als sector hebben bereikt. Met een nieuw visiedocument dat deze zomer verschijnt, pakken we door voor een waardegedreven ggz!”

 

.
 

 

Foto's: Roos Klijn

Gerelateerde items